Peevon tilan Vanhanajan Nahkarasva on perinteinen suomalainen saapas- ja valjasrasva. Tämän tyyppisillä rasvoilla käsiteltiin ennen työhevosten valjaat ja mettäjätkien saappaat. Entisajan isännät useimmiten keittivät saapasrasvansa itse, ja resepti oli jokaisen oma tarkkaan varjeltu salaisuus. Yleensä saapasrasva sisälsi lampaan- tai porontalia, tervaa ja pihkaa.
Tällaisella rasvalla kyllästetyt nahkasaappaat kestivät vaikka päivän uitolla vedessä seisomista ja hikiset työhevosen valjaat lähtivät pyyhkäisemällä puhtaiksi, koska lika ei päässyt imeytymään käsitellyn nahkan sisään. Nykyiset nahkatuotteet eivät yleensä niin kovaan käyttöön joudu, mutta asia on silti entisellään: nahkajalkine ja -asuste kaipaa edelleenkin säännöllistä hoitoa pysyäkseen kunnossa.
Vanhanajan Nahkarasva soveltuu erinomaisesti kenkiin, laukkuihin, nahkasohviin sekä valjaisiin. En suosittele valkoiselle nahalle, koska tuotteen sisältämä terva tummentaa hieman käsiteltävää pintaa. Tuote EI sovellu mokkanahalle eikä nupukille
Vanhanajan Nahkarasva sisältää kasvirasvoja, tervaa, mehiläisvahaa ja hapettumisen estoainetta. Se imeytyy hyvin nahan sisään eikä jätä pintaa tahmeaksi. Rasva levitetään nahalle tasaisesti pehmeällä kankaalla. Vaha jättää pinnalle kevyen silkkimäisen kiillon. Jos halutaan kyllästää nahka syvemmältä, pintaa voi lämmittää varovasti esim. hiustenkuivaajalla. On silti hyvä pitää mielessä vanha sanonta: missä voi sulaa, siinä nahka palaa.
Nykyajan nahkatuotteet saattavat sisältää liimoja eikä niiden lämmönsietokyvystä ei ole aina tietoa. Mikäli olet epävarma kyseisen nahkatuotteen mahdollisista käsittelyistä voit myös lämmittää nahan sijasta nahkarasvan. Lämmitä vanhanajan nahkarasva esim. vesihauteessa tai hiustenkuivaajalla. Levittää sen jälkeen lämmin rasva nahalle esim. pesusienestä leikkaamasi pienen palan avulla. Lämmin rasva imeytyy nahkaan hyvin. Muista olla varovainen kuuman rasvan kanssa.
Mukavia ulkoiluhetkiä!